Zastanawialiście się kiedyś jakim bylibyście zwierzakiem? Ja nie muszę się zastanawiać, bo z pewnością byłabym niedźwiedziem....dlaczego? Odpowiedź jest jasna, jak tylko zbliża się sezon jesienno-zimowy, mam ochotę zagrzebać się w liście, otulić, ogrzać i iść spać, a łepetynkę wystawić dopiero wiosną.
Nie budzić do wiosny |
Niestety jestem ludziem i muszę sobie radzić z chłodami, które z dnia na dzień coraz bardziej mi dokuczają. Zimno wyczuwam podskórnie, a podkręcanie kaloryfera niewiele daje, bo powietrze jest wtedy bardzo nieprzyjemnie suche. Dlatego właśnie, choć jestem kawoszem, w ostatnim kwartale roku zaczynam popijać herbatkę, a że lubię sobie dogadzać kupuję niezliczone ilości różnorakich ziółek, które popijam sobie w zależności od nastroju. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi herbatkami.
PRZEZIĘBIENIE
Pierwszym przypadkiem, kiedy sięgam po herbatkę, jest uczucie podziębienia. Kiedy mnie przewieje ( albo Dzieciory zaczynają siąkać ), lubię zaparzyć jedną z trzech sprawdzonych herbatek, otulić się kocykiem i powdychać wspaniałe wonie. W chwilach obniżonej odporności najlepiej sprawdzają się :
Czystek (cistus incanus), który jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli. Polifenole to związki fenolowe należące do grupy substancji roślinnych o silnym działaniu antyoksydacyjnym oraz wspierającym układ immunologiczny człowieka. Usuwają wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek DNA. Spożywanie naparu z Czystka, jest także zalecane przy zachorowaniu na boreliozę.
Więcej na jego temat tutaj
Czystek (cistus incanus) |
Osoby słodzące herbatę ( chociaż przyznam się szczerze, że ja wolę jej naturalny smak-no chyba, że piję czarną ekspresówę ), powinny pamiętać, że nie muszą korzystać z białego cukru. Zdrowiej i wielokrotnie smaczniej jest zastosować takie zamienniki jak: cukier trzcinowy, miód czy ksylitol. I w tym miejscu kilka słów o słodzeniu miodem.
Miód przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza ryzyko powstawania bliznowców, leczy wrzody żołądka, hamuje procesy miażdżycowe, koi nerwy, a jego działanie bakteriobójcze wspiera nasz organizm w przeziębieniach i kłopotach z gardłem. Ponieważ ma tyle wspaniałych właściwości, dobrze jest wiedzieć kiedy skorzystamy z nich najlepiej. Jeśli słodzimy miodem, NIE dodawajmy go do wrzątku, bo wiele straci na wartości, ponadto aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z nierozcieńczonym, zatem słodzimy, nie wyjadamy z garnuszka jak Miś o Bardzo małym Rozumku.
Ksylitol ( Cukier Brzozowy ) |
Wracając do herbatki. Jeśli mam ochotę, po prostu się rozgrzać i zrelaksować, to zaparzam sobie w czajniczku, owocowe kompozycje, które wypełniają mieszkanie wspaniałym aromatem, tworząc błogi nastrój.
Roobios pomarańcza i pigwa |
Pu Erh pomarańcza i grapefruit |
A Wy może wolicie herbatkę na zimno? Świetna sprawa i bardzo dobry zamiennik dla wody, która może się w końcu znudzić. Do przygotowania wersji na zimno, polecam herbatę o nazwie CYTRONELLA, która zawiera trawę cytrynową, cząstki jabłek i truskawek. Listki jeżyny i głóg wzbogacają mieszankę. Odrobina lukrecji podkreśla smak, a płatki słonecznika nadają delikatnego kwiatowego akcentu.Zdrowa dawka witamin i antyoksydantów.
Cytronella |
Smacznego i oby do wiosny !
uwielbiam wszelakie herbatki i tylko bez cukru:)
OdpowiedzUsuńCukier jak to mówią to "biała śmierć" ale czasem chce się troszkę osłodzić i wtedy miodzio albo cukier brzozowy stanowią fantastyczną alternatywę
UsuńHerbatka malinowa z miodem..Raj dla podniebienia; ) Szczególnie przy częstych bólach gardła .. ;) Miód to złote lekarstwo w wielu dziedzinach ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
latynoska_dama IG :)